суботу, 26 березня 2011 р.

Кілька фактів про Фукусіму і радіацію

Кілька цікавинок:
  1. Частки урану можуть переноситись вітром на значні відстані. Під час захоплення Іраку американцями у 2003-му останні застосовували снаряди, що містять збіднений уран. Через тиждень після початку атаки рівень радіації підскочив у 4 рази. У Великобританії. Це близько 4000 км від Іраку. Влада Британії ствердила, що рівень радіації зріс через "природні причини".
  2. У Чорнобилі на момент катастрофи було 180 тон ядерного палива. У Фукусімі зараз цього "добра" 1760 тон.
  3. Після заборони ядерних випробувань у світі була створена мережа сенсорів радіації для виявлення нових ядерних вибухів. Зараз ці сенсори показують, що рівень радіоактивного йоду-131 становить 73%, а цезію-137 - 60% від показників після чорнобильської катастрофи.
  4. Схоже на те, що оболонка реактора №3 луснула. Рівень радіації біля цього реактора підскочив у 10000 (десять тисяч) раз.
  5. 6% палива у реакторі №3 - це паливо типу MOX - суміш урану і плутонію (в інших реакторах - збагачений уран).
  6. Паливо типу MOX у 2000000 (два мільйони) разів небезпечніше ніж збагачений уран.
Ти не знайдеш більшості цих фактів у масс-медіа. Задумайся, чому?



Flattr this

2 коментарі:

None Smilodon сказав...

факти 2-5 я бачив у медіа.

з 6 "фактів", розповідаючи про 3 з них автор посилається на видання New Scientist що розом з твердженням про "більшість цих фактів" ймовірно символізує, що окрім глибоких знань у ядерній енергетиці, автор не гірше розуміється на шкільній программі арифметики.

від пункту 1 смердить "британськими учоними".

я особисто не знаю за яким методом автор оцінив співвідношення "небезпечності" видів палива, але можу лише передбачити що " 2000000 (два мільйони)" визначено за тим же арифметичним правилом що і "більшість цих фактів".

Andriy сказав...

2 None Smilodon:
Буду вдячний за перелік мас-медіа, що подавали факти 2-5.
Лінків на видання New Scientist насправді 1 а не 3 :)
Не полінувався, додав лінки до пунктів 1 і 6. Гугл знайде все ;)