понеділок, 11 червня 2007 р.

П"ємонт вмирає

Колись Львівщина вважалась українським П"ємонтом. Так от, скоро в Україні П"ємонту більше не буде. Він вмирає. Вмирає сам. Вмирає швидше, ніж його вбивала радянська влада.
Був я на одній забаві. Людей там було під 20 чоловік. Молодь. Всі місцеві (львів"яни). Один був з Росії. З незрозумілих мені причин майже всі спілкувались з ним (а деколи і між собою) російською. Це при тому, що хлопака був абсолютно нормальним (без імперських замашок) і прекрасно розумів українську.
Так, львів"яни, такими є більшість, переважна більшість із вас. Коли в компанії є хоч одна російськомовна особа, компанія переходить на російську. Вам соромно за свою мову? Чи може вона вам не подобається? Ви вважаєте, що розмовляти російською "крутіше", ніж рідною? Чи у вас досі живе рабський інстинкт? Адже раб із хазяїном спілкується на мові хазяїна. Ми вже 15 років, як вільна країна. Вже немає "старшого" брата. А Львів зросійщується небаченими раніше тепмами. Добровільно. В такій ситуації лвів"яни не мають морального права говорити про уркаїнізацію центральної та східної України.
Скидається на те, що совєтам вистачило 50 років, щоб зробити те, чого не змогли зробити поляки, австрійці і інші загарбники, які панували тут від часів падіння Київської Русі...

2 коментарі:

Роман Макарчук сказав...

дуже рідко говорю на рос.мові - і то тільки тоді, коли співрозмовник того вартий і насправді не розуміє української.. я тут ще один симптом помітив - всі знайомі, як повиїжджали в Київ, почали "разгаварівать" - на форумах, в реальному житті.. навіть ті з них, які слова до купи російською склеїти не можуть.. бридко і принизливо. краще вже взагалі рос мови не вживати, ніж писати з помилками чи говорити страшним суржиком..

Andriy сказав...

Щодо вартого співрозмовника - цілком згідний. Я знаю таких вартих чоловік 5. Це мої родичі, тобто місцеві чоловік/жінка/діти моїх родичів. Дивно, але їм справді туго розуміти українську :)
Знаю одного мена, який з росіянами спілкується українською, а як не розуміють - переходить на інгліш. Обличчя в них в цей момент просто незабутні :)