вівторок, 16 жовтня 2007 р.

Подорожчання гривні

Останнім часом активно мусолиться тема подорожчання гривні відносно долара. Пише про це і Українська Правда. Навіть в канторах курс бакса вже був нижчим від 5-ти гривень.
Тепер там долар піднявся над цією позначкою.
Тож буде чи не буде дорожчати гривня?
Мабуть, не буде. Радше навпаки - гривня буде дешевіти. Так, у долара зараз є серйозні проблеми. А у нас є інфляція. Понад 10%. Може хтось вважає, що і бакс на 10% опуститься? Дуже сумнівно.
Просто може так виявитися, що деяким вітчизняним грошовим мішкам захотілося купити баксів. За гривні. Дешево. Зараз. Бо потім ці бакси будуть коштувати дорожче. Для цього в них може бути такі підстави:
  1. Зберегти власні гроші від інфляції, яка набирає обертів.
  2. Продати куплені бакси, коли долар виросте, і отримати значно більше гривень.
  3. Банально вивезти капітал за кордон. Так уже є, що перспектива прем"єрства Тимошенко лякає багатьох олігархів.
Як воно буде насправді - побачимо.
Нарізі фіксуєм курс (обмінний). Я взяв курс на сайті Кредобанкую Отож, станом на 16 жовтня 2007 року він становить 5.03/5.08 UAH/USD.
А по цому лінку можна подивитись поточний курс (якщо ще немає інформації за сьогоні - можна взяти за попередній день).

5 коментарів:

Роман Макарчук сказав...

В мене трошки інакші підозри :
курс долара в Польщі вже сягнув рекордно низької позначки - 2.5 (а був всього на початку року 2.85). Тому мені здається, що не тільки УА-олігархи докладають тут зусилля для падіння курсу і у нас.. В нас, як відомо курс долара штучно зафіксований НБУ.. Я не економіст (на жаль) - але розумію то так:
1)Є інфляція (в межах 15-17% до кінця року)
2)Є світове падіння долара (в купі з певними подіями на біржах), яке, як кажуть в МВФ, поглиблюватиметься
||
\/
Можливо, до якоїсь межі і врівноважила наша інфляція падіння курсу долара, але згідно з моїми розрахунками ще є певний "люфт", що може призвести до ревальвації гривні до рівня 4.8...
||
\/
Для тих, хто отримує ЗП в гривнях (без прив'язки до курсу) - прекрасно (якщо не зважати на інфляцію). Для тих, хто їздить в відрядження і добові бере в доларах - паскудно..

Andriy сказав...

Рома, згідно з твоїми розрахунками долар може втратити 5% щодо гривні. Погодься, що це не критично - до обвалу явно ще далеко.
Я сьогодні зранку чув, що деякі люди сподіваються, що долар буде коштувати 2.6 :)
Ті, хто їздять за кордон, мають одну спільну рису - вони всі купують там багато речей і привозять їх сюди. Бо ті речі у нас значно дорожчі. Якщо порівняти ціни на такі товари у нас і за кордоном, і перевести їх у бакси, то вийде, що у нас ті ж таки товари коштують значно більше доларів. Звідки я роблю висновок, що курс гривні є зависоким.

Роман Макарчук сказав...

справа в тому, що мої розрахунки я показав від початку року - а на справді долар падав поступово від того моменту, коли було закріплено курс гривні 5.05(і навіть трохи раніше). Тоді тут треба брати інакші цифри: 3.15-3.20(а я пам'ятаю і 3.35) за долар в Польщі і інфляцію гривні за 1.5-2 роки.. тоді більш-менш буде видно, на який відсоток мав би впасти курс долара зараз.

Чесно кажучи, я навіть не чув за прогноз 2.6 :), але читав про прогноз 4.7-4.8. А така ревальвація (максимально до 10%) якраз і вписується в мої розрахунки.

Щодо тих, хто їздить закордон за речами - тут ти правий(наші "бариги" ціну подекуди вдвічі-втричі завищують - бо то "польське, елітне"), але насправді під паскудністю я мав дещо інакше на увазі - ціни в Польщі (в злотих) не впали, а навпаки піднялися. А курс долара падав(є). От і виходить, що за рахунок тільки зміни курсу з відрядних за місяць втрачається до 300усд. Ну а якщо ще й порахувати змінені ціни на продукти - то ще десь мінус 100-150усд. Але то я так, про наболіле - вже ніби і не їжджу, але бачу що і нема чого при таких розкладах :)

Andriy сказав...

Про те, що ціни (в злотих) в Польщі піднялися - я не був в курсі :)
А от наші, рідні, гривневі я бачу щодня. Наші ціни не мають нічого спільного з ринковими. Їх формують наші бариги. А наші бариги як відомо - найзажраніші бариги на світі.
Знову ж таки повертаючись до співвідношення гривня-бакс. По-перше, в мене є нехороша чуйка, що інфляція у нас може бути значно більшою, ніж нам її малює наш бездарний уряд (а всілякі там міжнародні канторки на зразок МВФ і Світового Банку базують свої прогнози саме на даних цього ж таки уряду). По-друге, я підозрюю, що американці не дадуть баксу впасти різко і сильно. Бо це буде катастрофічно для їхньої економіки.
Поживемо - побачимо :)

OFP сказав...

PS. Подорожання UAH стосовно USD називається ревальвацією (гривні).