пʼятницю, 11 січня 2008 р.

Нездорова істерія щодо повернення внесків Ощадбанку

Як уже всі знають, Юлька збирається повертати внески Ощадбанку СРСР. Хто не знає (ну є люди, які не дивляться ящик) - мали помітити величезні черги біля філій Ощадбанку.
Практично відразу у ЗМІ почалася справжня істерія противників цього заходу. Зокрема шмарки розпускають Андрій Єрмолаєв, Дмитро Видрін, Михайло Погребинський, Володимир Цибулько та інші. Юльці закидають таке:
  1. Повернути ці внески нереально.
  2. Такі виплати посилить інфляцію.
  3. Повернення тільки сум до 1000 гривень є несправедливим.
  4. Юлька - популістка.
Пункт перший - відверта неправда: якщо сума внесків становить коло сто мільярдів гривень, то варто пригадати, скільки держава отримала лише за Запоріжсталь - 25 мільярдів гривень. Тобто можна продавши кілька великих підприємств повернути людям гроші.
Пункт другий - частково резонний, але навряд чи запланована на цей рік виплата (близько 6 мільярдів) суттєво вплине на інфляцію.
Пункт третій - теж частково резонний. Але оскільки неможливо повернути відразу усі гроші (та й не варто цього робити з огляду на пункт другий), то повернення частини боргу є цілком закономірним і логічним.
Пункт четвертий - як на мене - брехливий. Чому? Розглянем термін популізм. Вікіпедія дає таке означення: В Україні термін популізм найчастіше вживається, на означення політики загравання влади з народом для забезпечення популярності, що характеризується демагогічними гаслами, необґрунтованими обіцянками. Якщо гроші будуть справді виплачені - то це не пусті галса і необгрунтовані обіцянки. Одже повернення цих коштів людям - це не популізм.

Є й інші цікаві моменти щодо цих виплат:
  1. Виплата цих грошей підвищить рейтинг Юльки. Швидше за все так і буде. Але ніхто не заважав Єханурову чи Януковичу провести такий захід. Просто хлопці пустили державні грошики на інші потреби.
  2. Чи варто на повернення внесків пускати великі підприємства? Як на мене - варто. Адже ці підприємства будувалися тими людьми і за кошти тих людей.
  3. Чи варто взагалі повертати ці внески (сума ж просто астрономічна)? Якщо хтось відповість негативно на це питання, то я вважатиму, що ця людина цинічно і принизливо ставиться до "маленьких українців". Якщо поважається приватна власність олігархів, то чому не поважається приватна власність простих людей? Олігархи мають підприємства, а люди мають свої внески. Чому держава мало не задарма віддає Ахметову Дніпроенерго, а людям досі не повертають гроші, за рахунок яких це ж Дніпроенерго і було створене?
Виглядає на те, що "незплежним" політогогам і іншим "експертам" дали команду, як казав Петро Олійник, "мочити Юлю".

P.S. Я не є прихильником Тимошенко.

1 коментар:

Анонім сказав...

Да уж. По поводу коментариев - навеяла на меня где-то услышанная фраза:
Только наш клиент в графе “Телефон” мог написать Samsung.