вівторок, 24 липня 2007 р.

Ожидів - пригоди тамтешнього дачника

Маю одного знайомого, який має дачу в одному із тих 14-ти сіл, що потрапили в зону лиха під час всім відомої аварії. Дядько цей блога не має, але розповідь його вартує оприлюднення.
Так от, під час самої пожежі він був там. Видимість була порядка 5-ти метрів. Через густий дим. І дим цей був там довгенько. Найцікавіше те, що дане село не потрапило до переліку сіл (аж двох!), де зафіксовано перевищення вмісту фосфору в повітрі. Отож фосфору в тому селі не виявили. Здавалось би - це ж добре. Оскільки немає фосфорного забруднення, то можна там сміливо жити, ростити дітей, дихати повітрям, їсти місцеві овочі та фрукти і пити місцеву воду. Однак не все так гладко. Фосфору там не виявили просто тому, що ніхто його не намагався виявити! Станом до суботи (21 липня - шостий день аварії) там ніхто не проводив жодних замірів. Ні повітря, ні грунту, ні води.
У мене заклалася підозра, що коли почали вимірювати рівень фосфору, і в двох селах він виявився явно зависоким, то ці виміри просто припинили.
Це нагадує дії радянської влади після Чорнобильської катастрофи. Тоді по радіо впевнено заявляли, що, скажімо, в Києві рівень радіації в нормі. Він і справді був в нормі. Але ця норма тихцем була істотно збільшена відразу після аварії, про що громадськість не була поінформована.
Далі - цікавіше. Дядько назбирав на тій "незабрудненій" дачі овочів і фруктів і повіз до Львова. Привіз він їх у районну санстанцію (до якого району Львова вона належить - не знаю, не уточнив) і попросив перевірити на вміст фосфору, - мовляв, з-під Ожидова привіз. Там йому сказали, що потрібні аналізи можна зробити лише у обласній санстанції.
Дядько він наполегливий, тож не полінувався і приїхав у обласну. Там йому сказали, що і вони не можуть робити таких аналізів.
Отож маємо два висновки, один сумніший від другого:
  1. Те, що в зоні аварії ситуація перебуває в нормі і забруднення немає - брехня. Невідомо, чи є фосфорне забруднення, чи немає.
  2. Перевірити продукти на вміст фосфору у Львові не можуть. Тобто львів"яни точно будуть "ласувати" овочами і фруктами з-під Ожидова. Якось язик не повертається, щоб побажати "смачного"...

Немає коментарів: