четвер, 25 жовтня 2007 р.

Міськрада хоче збільшити тарифи на воду

Наші місцеві і ніби-то патріотичні можновладці збираються піти шляхом нашого всенароднього прем"єра - покращити наше життя вже сьогодні. Покращувати вони його планують шляхом підвицення тарифу на воду.
Але наші можновладці забувають про два дуже важливих моменти.
  1. Деякий час тому наш Львівводоканал брав за кордоном кредит на розвиток підприємства. Щоб його погасити, ціни на воду були тимчасово підвищені. Кредит наш монополіст протринькав, розвитку ніякого не відбулося. А от тарифи вже після цього знизити до попереднього рівня "забули".
  2. Коли останній раз піднімали тарифи (в тому числі і на воду), то ніякого економіко-технічного обгрунтування представлено не було. А воно є необхідним - цього вимагає наше законодавство. Відповідно, один львів"янин (на жаль, не пам"ятаю хто саме) подав до суду про незаконність нових тарифів. Він виграв суд - ані місто, ані монополісти просто не спромоглися представити будь-яких вагомих доказів на свою користь. Рішення було оскаржене, вища інстанція підтвердила постанову попередньої, рішення знову було оскаржене... Дійшло аж до найвищої судової інстанції в Україні. Той львів"янин і там виграв. Таким чином теперішні тарифи є незаконними. Проте монополісти штампують рахунки по-старому, а львів"яни як телята справно їх платять. Той дядько виявився впертим, і подав до міжнароднього суду на Україну за неспроможність виконати рішення суду. Сумно, що із 800000 з лишнім львів"ян знайшовся тільки один такий...

8 коментарів:

Andriy сказав...

У плані підвищення тарифів міська влада працює напрочуд оперативно:
http://www.zaxid.net/newsua/2007/10/26/160551/
Уже з"вились перші цифри: від +4 до +7грн...

Роман Макарчук сказав...

щодо кількості послуг - таки трошки щось покращилося - бо якщо раніше в мене тиск води добрий був тільки протягом "чарівних годин" (6-9 і 18-21) - то зараз вже є більш-менш цілий день. Навіть гідрофор відключив. А от щодо якості послуг - то, здається навіть погіршилося - майже кожного дня чищу фільтри в кранах. То якісь незрозумілі чорні камінці, то шматочки пластмаси(?), то ще якісь незрозумілі субстанції.. Якось приїхав з відрядження (місяць не чистив відповідно) - то думав що тиску нема - а то всі крани просто були забиті тими субстанціями..

Ivan Verhun сказав...

Я не зовсім добре обізнаний в механізмах водяного ціноутворення, але мушу відзначити, що і якісні, і кількісні показники подачі води у Шевченківському районі (чи принаймні в моєму мікрорайоні) останнім часом покращилися. Буквально кілька тижнів тому в районі запустили новий (не відреставрований, а новий) водогін. Після того графік подачі води відчутно розширився а з кранів перестала текти іржава вода, яка до того інколи з"являлася у зв"язку з черговим латанням дірявого водопроводу.

І ще кілька слів про кредит: а чи не пан Баняк (чи то Буняк) брав той кредит? Можливо він переплутав водопровід з нафтопроводом?

Andriy сказав...

На Сихові вода подається майже 12 годин на добу. Холодна. Раніше ми її бачили по 6 годин. 12-годинний графік ввели при "поганому" Буняку. З того часу, як його посунули, ніякого зрушення в кращу сторону не відбулося.
З іншого боку, крім води і деякої частки іржі, у нас з кранув нічого зайвого не тече.
Іванку, я справді радий, що у вас з водою стало краще. Було би добре, якби подібне щастя спіткало і Сихів.
Про кредит. Кредит броло ЛМКП "Львіводоканал". Тобто керівництво цього підприємства разом з міською радою а також міським головою несуть відповідальність за нього. Багато львів"ян не люблять Буняка, але вішати на нього всіх собак теж не зовсім правильно.
Оперативність дій не спадає. Перша цифра від Водоканалу: 2,59 - http://www.zaxid.net/newsua/2007/10/26/175644/ За моїми підрахунками - це +40%.

Ivan Verhun сказав...

Про Сихів:
Сихів вже спіткало щастя при правлінні царя Баняка. Моєму району довелося почекати довше. За що тут Сихів має ображатися?

Про кредит:
думаю (ВПЕВНЕНИЙ), що його розтринькали заступники міського голови і посадовці Водоканалу ще до того, як царя скинули з трону. Пригадую один скандал зі святкуванням в Шекспірі ювілею якогось пузатика, за яке кошти перерахував ЛКПВ. А ще був фінансовий скандал чи то з тещою Баняка, чи то з ким... Можна продовжувати.

Про Садового:
не намагаюся його захищати, але не раз доводилося чути від гостей Львова про те, як змінилося місто всього за 3 роки. І змінюється щодня. Після багаторічного застою. Наводити приклади можна довго, тому утримаюся від того.

Про Водоканал:
криміналізована структура, яка має значно більше зв"язків і впливу ніж будь-який міський голова. Баняк був свій, Садовий їм не перешкода, майбутній мер - одне з двох.

Andriy сказав...

Іванку,
про Сихів - я не ображаюся, просто вода у нас і досі тече з іржею. Ось таке
"щастя".
про кредит - я знаю, що ти не любиш Буняка (які багато інших львів"ян), і я поважаю стою думку стосовно нього. Але зокрема про скандал у Шекспірі ти явно не зовсім в курсі. Пузатик - це був справді один із заступників Буняка (який також був заступником Куйбіди). Платив за цей гульбон не Водоканал, а Лвівтеплоенерго. Повір мені, я зокрема цю історію добре знаю.
про Садового - це перший мер при якому прес-служба міської ради становить порядка десяти людей. Так, десяти. За зокрема твої і мої гроші, ці люди розказую зокрема тобі і мені про те, який класний Садовий. Так, інформувати громаду міста про стан речей і дії місцевої влади треба. Але перетворювати прес-службу міської ради на PR-компанію мера - неправильно. За останні 3 роки місто справді змінилося. Після багаторічного застою. Оцей застій більшістю своєю припадає на довготривале правління Куйбіди. А Буняк був на своїй посаді трохи більше двох років. Знову ж таки, я не є палкий прихильник Буняка :)
про Водоканал - це структура, яка перебуває у прямому підпорядкуванні міської влади. Тому саме ця влада (і колишня і теперішня) відповідає за кепський стан справ цього комунального монополіста. А також інших аналогічних структур.

Ivan Verhun сказав...

Вода: за іржу дякуйте тому ж пану Б., який наобіцяв багато води, а дав тільки трохи іржі.

Кредит і скандали: може мені пам'ять і зрадила у випадку з паном Пузатиком, зате пригадую цікаву ситуацію з закордонними "відрядженнями" вибраних посадовців ЛКПВ.

Буняк і Куйбіда: перший встиг за 2 роки наробити більше "добра", ніж другий за 2 терміни правління. Ці 2 роки були не застоєм, а ЗАНЕПАДОМ :(

Прес-служба: чесно тобі скажу, що я не читаю львівської преси, а телевізор і взагалі не вмикаю. Думка про стан справ у Львові в мене складаєтсья з того, що я бачу сам, і про що мені кажуть друзі чи знайомі.

Відповідальність: формальність. На жаль :( Безвідповідальними є чи не 90% членів нашого суспільства. І всі вони вимагають відповідальності від інших.

Andriy сказав...

Вода: ти не правий. Вода іржава у нас була завжди. Тому приписувати іржаву воду Б. можна з таким самим успіхом, як і Садовому.

Кредити і скандали: я не люблю наших комунальних монстрів. Тему кредиту для ЛКПВ я зачепив тільки тому, що під цей кредит було піднято тариф. А потім ніхто не опустив його до попереднього рівня.

Буняк і Куйбіда: ну, аж щоб занепаду - то я не помітив. Будеш мати час - почитай, як при "застійному" Куйбіді розбазарювалась комунальна власність. Наприклад, проспекти Шевченка і Свободи.

Прес-служба: друзі і знайомі дивляться телевізор і читають пресу. А ТИ слухаєш радіо. Чи не так? :)

Відповідальність: це не формальність! Я відповідально сплачую за комунальні послуги. Тому в даному випадку я вважаю себе відповідальним. А гроші, які я плачу, розтринькуються чинушами різних рівнів (яким за мої ж гроші платять зарплатню). Тому їх я вважаю безвідповідальними.
А взагалі, їм місце в буцигарні.